Oksijen konsantratörleri elektrikle çalışan, evde kullanabileceğiniz oksijen üreten medikal cihazlardır. KOAH gibi ciddi bir şekilde solunum yetmezliğine sebep olan hastalıklar sebebiyle doktorlar hastaların kullanmaları için oksijen konsantratörü gibi bir takım solunum cihazları önermektedir. 2019'da tüm dünyayı sarsan Covid-19'un etkilerini azaltmak amacıyla oksijen konsantratörü hastaların kullanması gerektiği bir solunum cihazı olarak gittikçe bilinen bir ürün haline geldi.
KOAH gibi ciddi solunum yetmezliği bulunan hastaların evde “Uzun Süreli Oksijen Tedavisi”ne devam edebilmeleri için oksijen konsantratörü kullanılmaktadır. Uzun süreli oksijen tedavisinde amaç gün içinde sık sık oksijen desteği almak ve böylelikle kandaki oksijen değerini arttırmaktır.
Akciğerde meydana gelen kronik hastalıklar kandaki oksijen seviyesinin normal seviyesinden farklı olmasına sebep olduğu için doktorlar hastalarına oksijen tedavisi önermektedir. Oksijen tedavisi 'oksijen tüpleri' ve 'oksijen konsantratörleri' ile sağlanmaktadır. Bir hastanın kısa süreli oksijen tedavisine ihtiyacı varsa hasta için oksijen tüpü yeterli olmaktadır. Fakat bazı hastalar daha fazla oksijen takviyesine ve daha uzun bir tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle oksijen tüpü yerine oksijen konsantratörü daha uzun kullanıma sahip olduğu için doktorlar tarafından önerilmektedir.
Evdeki tedaviniz süresince ne kadar oksijene ihtiyacınız olduğunu doktorunuzdan öğrenmeniz gerekmektedir. Medikal firmalarda bulabileceğiniz pulseoksimetre ile parmak ucundan oksijen değerinizi evde kolay ve hızlı bir şekilde ölçebilir, doktorunuzun önerdiği oksijen seviyesinde oksijen konsantratörünüzü kullanabilir ve kandaki düşük oksijen değerinizi kontrol altına alabilirsiniz.
"Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı" kelimelerinin kısaltılmış hali KOAH'tır. KOAH'ın genellike sigara içen ve sigara dumanına maruz kalan kişilerde görülen kronik bir hastalık olduğu herkes tarafından bilinmektedir. KOAH kandaki oksijen değerinizi düşüren ve nefes almakta güçlük çekmenize sebep olan kronik bir hastalıktır. Bu hastalığın önlenmesi için erken tanı oldukça önemlidir.
Oksijen tedavisi, hastaya ihtiyacı olan miktarda oksijen verilmesidir. Oksijen tedavisi kısa süreli veya uzun süreli olabilmektedir. Kısa süreli oksijen tedavisinde geçici olarak oksijen alımı yapılmaktadır. Uzun süreli tedavilerde kronik hastalıklar söz konusudur ve bu nedenle doktor tarafından belirlenen aralıklarla oksijen alımı düzenli olarak uzun sürede yapılmaktadır. Uzun süreli oksijen tedavisinde genellikle oksijen konsantratörleri kullanılmaktadır. Oksijen konsantratörleri doktor tarafından reçete edilmektedir.
Oksijenin nemlendirilmesi için oksijen konsantratörü suyu olarak da bilinen distile su (saf su) nemlendirme kabına koyulmaldır. Cihaz doktor tarafından belirlenen oksijen oranında kullanılmalıdır.
Nazal kanülün bir ucu cihaza bağlanmalı, burun için olan diğer ucu ise hastanın burnuna takılmalıdır. Nazal kanül ve nemlendirme kabının temizliğine dikkat edilmelidir. Nazal kanüller oldukça uygun fiyatlı olduklarından temin etmesi oldukça kolaydır. Eskiyen nazal kanüller yenileriyle değiştirilmelidir. Nazal kanül dışında oksijen maskeleri de konsantratör ile kullanılmaktadır.
Oksijen konsantratörünün bakımı düzenli olarak yapılmalı ve cihazın filtreleri eskidiğinde yeni filtreler kullanılmalıdır. Filtre değişimi ve cihaz bakımı için teknik servisten destek alınmalıdır.
Oksijen konsantratörleri elektriğe bağlı olarak çalışan cihazlar olduğundan bu cihazlar elektrik kesintilerinde çalışmamaktadır. Bu nedenle elektrik kesintisi olduğu zamanlarda hastanın oksijen tedavisini devam ettirebilmek için oksijen tüpleri kullanılmaktadır. Oksijen tüpleri elektriğe bağlı olmadan çalışan ve oksijen konsantratörü gibi oksijen tedavilerinde kullanılan solunum ürünleridir. Oksijen tüpleri evde ve dışarıda, hastaneye gidip gelme gibi durumlarda kullanılabilen portatif ürünlerdir. Hasta oksijen konsantratörü kullanamadığı durumlarda oksijen tüpünü kullanabildiği için oksijen tüpleri oldukça pratik ürünlerdir. Oksijen konsantratörü temin eden müşterilerimize oksijen tüpünü de bulundurmalarını tavsiye ediyoruz.
Oksijen konsantratörleri, hasta yatakları ve tekerlekli sandalyeler gibi haftalık veya aylık olarak kiralanabilmektedir. Bilindiği üzere oksijen konsantratörü fiyatları nebülizatör cihazı ve aerochamber gibi diğer solunum ürünleri fiyatlarına göre pahalıdır. Bu nedenle doktor tarafından onaylanan kısa süreli oksijen konsantratörü kullanımı için kiralama yapmak daha hesaplı olmaktadır. Hasta 2-3 aydan daha uzun bir süre zarfında oksijen tedavisine ihtiyaç duyuyorsa satın alma yapılmaktadır.
İzmir'de oksijen konsantratörü ile ilgili detaylı bilgiye mağazamızdan veya telefon hatlarımızdan ulaşabilir, oksijen konsantratörü kiralama hizmetimizden siz de faydalanabilirsiniz.